1.1. Planowanie i organizowanie pracy opiekuna medycznego przy łóżku chorego
1.2. Higiena w zakładach ochrony zdrowia
1.3. Pielęgnowanie pacjenta – higiena osobista
1.4. Zabiegi lecznicze
1.5. Odżywianie i wydalanie
1.6. Pierwsza pomoc w stanach zagrożenia życia i zdrowia – opieka nad chorym
Zasoby:
Biblioteka ebooków
Galeria videocastów
Treści szczegółowe Modułów:
Moduł I. Planowanie i organizowanie pracy opiekuna medycznego przy łóżku chorego
Wprowadzenie
1.
Rozpoznanie
potrzeb higieniczno-pielęgnacyjnych pacjenta
2. Planowanie, organizowanie, dokumentowanie pracy opiekuna medycznego przy łóżku chorego
3. Metody, zasady wykonywania zabiegów higieniczno-pielęgnacyjnych
4. Dobór technik i metod
5. Segregacja odpadów medycznych
2. Planowanie, organizowanie, dokumentowanie pracy opiekuna medycznego przy łóżku chorego
3. Metody, zasady wykonywania zabiegów higieniczno-pielęgnacyjnych
4. Dobór technik i metod
5. Segregacja odpadów medycznych
Bibliografia
Moduł II. Higiena
w zakładach ochrony zdrowia
Wprowadzenie
1.
Podstawowe
pojęcia – materiał biologicznie skażony, aseptyka, antyseptyka
2.
Charakterystyka
czynników etiologicznych
3.
Rodzaje
zakażeń. Łańcuch epidemiologiczny
4.
Procedury
postępowania z odpadami medycznymi
5.
Międzynarodowe
symbole dla oznaczania substancji, np. radioaktywnych, wysoce zakaźnych.
Piktogramy
Bibliografia
Moduł III. Pielęgnowanie
pacjenta – higiena osobista
Wprowadzenie
1.
Higiena
otoczenia chorego – słanie łóżka, wymiana pościeli
2.
Higiena
ciała chorego – toaleta ciała, mycie głowy, czepiec przeciwwszawiczy
3.
Zabiegi
pielęgnacyjne
4.
Metody i
zasady wykonywania zabiegów higieniczno-pielęgnacyjnych
5.
Dokumentowanie
wykonanych czynności
Bibliografia
Moduł IV. Zabiegi
lecznicze
Wprowadzenie
1.
Zasady
podawania leków
2. Zasady podawania leków na błony śluzowe i
skórę – inhalacje
3. Kąpiele lecznicze, okłady
4. Wymiana pieluchomajtek
5. Współpraca w zespole terapeutycznym
6. Stosowanie zasad aseptyki i antyseptyki
na stanowisku pracy
Bibliografia
Moduł V.
Odżywianie i wydalanie
Wprowadzenie
1.
Zaspokajanie
potrzeby odżywiania i wydalania
2. Zasady żywienia chorych
3. Techniki karmienia chorych
4. Pielęgnacja jamy ustnej
5. Zabiegi dorektalne – lewatywa, wlewki
Bibliografia
Moduł VI. Pierwsza
pomoc w stanach zagrożenia życia i zdrowia – opieka nad chorym
Wprowadzenie
2. Zasady i zakres udzielania pierwszej
pomocy, prawne podstawy udzielania pierwszej pomocy
3. Pierwsza pomoc w stanach zagrożenia życia
4. Przyczyny NZK, algorytmy postępowania
5. ABC resuscytacji krążeniowo-oddechowej
Bibliografia